“Volem convertir el Condal en la casa del musical”

daniel anglès

Daniel Anglès

Vinculat al musical des dels 18 anys, quan va crear El Musical Més Petit, Daniel Anglès ha treballat com a actor, director, director de casting, productor i adaptador. Actualment compagina la direcció d’ONYRIC, el nou projecte artístic del Teatre Condal, amb la direcció de l’Escola Aules i de la productora No Day But Today.

Què és ONYRIC?
És un projecte artístic relacionat bàsicament amb el teatre musical que neix dins del Grup Focus i que tindrà la seva seu principal al Teatre Condal, amb la voluntat de donar-li una identitat pròpia.

Què t’agradaria aportar al món del teatre musical amb aquest projecte?
Tot allò que m’agradaria poder veure a la meva ciutat és el que intentarem desenvolupar des d’ONYRIC. Això vol dir, per exemple, oferir concerts de figures internacionals que no vénen habitualment al nostre país o produccions de grans títols d’estils diferents.

Què és el que espera un musical lover quan s’asseu a la butaca?
Quan l’espectador s’asseu a la butaca per veure un musical, es prepara perquè li expliquin una història utilitzant la música com a principal vehicle de comunicació. La música arriba a un lloc més íntim, més profund, que la paraula. És un amplificador de tot allò que passa sobre l’escenari. Per tant, l’espectador de teatre musical busca que, a través de la música, les emocions siguin més intenses.

Hi ha gent que diu que no li agraden els musicals…
Això és perquè encara no ha trobat el musical que la captivi! A pràcticament tothom li agrada la música, que és l’element diferencial del gènere. Crec que hi ha un musical per a cada espectador, només cal tenir les ganes de descobrir.

ONYRIC també vol oferir una experiència diferencial a l’espectador. En quin sentit?
Estem treballant perquè el públic descobreixi un nou Condal des de tots els seus racons. Volem que quan la gent pugi les escales del teatre noti que entra en un lloc especial on tot funciona d’una altra manera: des d’una exposició vinculada al musical en cartell fins al programa de mà, la VIP experience, les master classes, els espectacles familiars, etc. Volem convertir el Condal en la casa del musical.

daniel anglès

Quina relació vol tenir ONYRIC amb Londres, Nova York, grans ciutats pel que fa al gènere musical en l’àmbit internacional?
El món anglosaxó és el gran referent en l’àmbit del musical. Des d’ONYRIC connectem amb la manera com s’aproximen al gènere, i ens inspirem i alimentem de tot allò que s’exhibeix al West End o Broadway. Volem estar al dia de què passa a Londres i Nova York, i volem establir-hi un pont de comunicació.

Què suposa ONYRIC en la teva trajectòria de 24 anys en el gènere musical?
És una carta als reis! Em fa molt feliç, ho visc com un somni i, alhora, com una enorme responsabilitat. Amb aquest nou projecte artístic em marco tres objectius: demostrar que el gènere és viable econòmicament; convertir ONYRIC en una marca de confiança: que l’espectador cregui en la proposta artística amb segell d’ONYRIC; i aconseguir més audiència. El musical ha de ser una porta d’accés prioritària de nous públics a les arts escèniques.

I on t’agradaria arribar?
M’agradaria que ONYRIC fos una eina per demostrar que no hi ha “nos” en el món del musical. Que tot el que veiem o pensem que ens agradaria que passés a casa nostra trobés en ONYRIC l’instrument per fer-ho realitat. Tenim una dramatúrgia molt potent a Catalunya i no es correspon amb el nivell de creació catalana en el gènere musical. Un somni a mig-llarg termini seria estrenar musicals creats a casa nostra.